κρουαζιέρα θα σε πάω γιατί σε νοιάζομαι και σ' αγαπάω

5.12.06

 

Μην το πεις ούτε του παπά

 

Ο 24χρονος φοιτητής (έτσι συνηθίσαμε να τον λέμε) δάρθηκε από μεταμφιεσμένους ανθρώπους πριν 20 μέρες. Τώρα είναι καλά. Βγήκε από το νοσοκομείο και κατέθεσε κιόλας. Ήταν τυχερός γιατί τις έφαγε σε ζωντανή μετάδοση. Κάποιοι άλλοι δεν ήταν, όπως φαίνεται από την παρακάτω επιστολή που "τράβηξα" από το indymedia:

Με λένε Γεράσιμο Κυριακόπουλο. Είμαι ο ένας από τους τρεις προφυλακισμένους στις φυλακές Κορυδαλλού, κατηγορούμενος για τα επεισόδια της 6ης Μάη κατά τη διάρκεια πορείας του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ (Ε.Κ.Φ.). Αυτή είναι μια πρώτη προσπάθεια να μιλήσω και να σχολιάσω τα γεγονότα και τις καταστάσεις τις οποίες διαδραματίστηκαν και βίωσα με αφορμή τη σύλληψή μου.

Το απόγευμα της 6ης Μάη, έξι αστυνομικοί -της γνωστής ομάδας για της φιλειρηνικές τους διαθέσεις Μ.Α.Τ. - στο Θησείο, όπου εκεί δεν δημιουργήθηκε κανένα επεισόδιο, έκαναν έξι τυφλές και αναιτιολόγητες συλλήψεις, συγκεκριμένα στη πλατεία του Θησείου στο σταθμό. Μια από αυτές ήμουν και εγώ. Η κατάσταση η οποία ακολούθησε έχει ως εξής: αφού με συνέλαβαν αναιτιολόγητα χωρίς να έχω δώσει κάποιο δικαίωμα, όπως και τους υπόλοιπους πέντε συλληφθέντες, αναφέροντας αυτό γιατί είδα και τις πέντε συλλήψεις, θεώρησα ότι κάνανε απλές προσαγωγές υπόπτων γνωρίζοντας την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί εκείνη τη μέρα.

Όμως, όπως καταλαβαίνετε αφού γράφω αυτό το γράμμα, τα πράγματα μόνο έτσι δεν ήτανε. Τα Μ.Α.Τ. είχαν άλλα σχέδια για μας. Αφού μας συνέλαβαν ξυλοφορτώνοντας, μας φόρεσαν μια χειροπέδα ανά δύο άτομα και μας έβαλαν εξαγριωμένοι και σε ανεξέλεγκτη κατάσταση να κάτσουμε στα γόνατα και με το κεφάλι στο πάτωμα μπροστά από το σταθμό του Θησείου. Τότε ο επικεφαλής αστυνομικός λέει στους υπόλοιπους αστυνομικούς να σταματήσουν να μας χτυπάνε και να μη μας ακουμπήσει κανένας γιατί υπάρχουν κάμερες. Αμέσως τότε ο επικεφαλής αστυνομικός πατώντας με δύναμη και κρυφά το χέρι του ανθρώπου που μας είχανε δέσει μαζί, ο οποίος είναι προφυλακισμένος και αυτός, γυρνάει και λέει στους υπόλοιπους αστυνομικούς ότι "αυτοί οι δύο είναι δικοί μου", δηλαδή εμείς, κουνώντας επιδεικτικά μια σακούλα η οποία όπως έμαθα αργότερα είχα γυαλιά από μπουκάλια. Και έτσι έγινε η διαλογή.

Μετά από λίγο μας πέταξαν λες και ήμασταν τσουβάλια στη καρότσα ενός βάν φορτηγού. Στη διαδρομή προς τη Γ.Α.Δ.Α και ζητώντας το λόγο της σύλληψής μας και της βίαιης συμπεριφοράς απέναντί μας, ο επικεφαλής αστυνομικός ο οποίος βρισκόταν μέσα στη καρότσα μαζί με άλλους δύο αστυνομικούς σε ανεξέλεγκτη κατάσταση μας χτύπαγε, μας απειλούσε και έλεγε ότι είναι τρελός και ότι του αρέσει να παίρνει χημικά και να βαράει κόσμο. Αργότερα στη Γ.Α.Δ.Α και μη συνειδητοποιώντας τι θα επακολουθούσε μου έδωσαν ένα χαρτί να υπογράψω, όπως και στους υπόλοιπους, το οποίο είχε ένα μάτσο κατηγορίες το οποίο και βέβαια δεν το υπόγραψα αρνούμενος τις κατηγορίες. Στη συνέχεια ο επικεφαλής αστυνομικός της συγκεκριμένης ομάδας Μ.ΑΤ. η οποία και μας συνέλαβε, γνωρίζοντας τις αναιτιολόγητες συλλήψεις και κατασκευασμένες κατηγορίες τις οποίες μας απέδωσε και προφανώς θέλοντας να μας φοβίσει, φοβούμενος ότι μπορεί να του κάναμε κάτι καθώς άφησε να εννοηθεί από τα λεγόμενά του, μας έβγαλε και τους έξι φωτογραφία με το προσωπικό του κινητό τηλέφωνο, κίνηση μη νόμιμη και εντελώς προσωπική, λέγοντας μας ότι "τώρα σας γνωρίζω" και ότι "άμα γίνει τίποτα ή κάψετε κανένα μηχανάκι" θα μας βρει και θα μας πυροβολήσει στα γόνατα, τονίζοντας για μία ακόμα φορά τη συμπεριφορά και τις "αξιοκρατικές" διαδικασίες μέσα από τις οποίες λειτουργεί η συγκεκριμένη ομάδα καταστολής Μ.Α.Τ.

Αυτά για την συμπεριφορά και την αντιμετώπιση την οποία είχαμε από την αστυνομία και συγκεκριμένα τους ματατζήδες. Άλλωστε είναι γνωστές οι πράξεις και οι δημοκρατικές συμπεριφορές της ομάδας καταστολής Μ.ΑΤ.. Δεν κάνουν διακρίσεις, επιτίθενται και βαράνε όλο τον κόσμο, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους, συνταξιούχους, μέχρι και τους ίδιους τους συναδέλφους τους. Αν και το τελευταίο δεν με ενοχλεί καθόλου, το αναφέρω γιατί είναι αστείο. Και βέβαια η βία και οι φασιστικές μέθοδοι τις οποίες ασκεί η ομάδα καταστολής Μ.Α.Τ. και γενικότερα η αστυνομία γίνονται πάντα με την ανοχή της εκάστοτε κυβέρνησης. Βέβαια οι αξιότιμοι αστυνομικοί για να αιτιολογήσουν τις συλλήψεις μας και να στηρίξουν τις κατηγορίες τις οποίες μας απέδωσαν αναφέρουν στο κατηγορητήριό τους, με έξι πανομοιότυπες καταθέσεις, ότι η σύλληψή μας δεν έγινε στο Θησείο όπου εκεί δεν έγινε κανένα επεισόδιο, αλλά στην πλατεία του Μοναστηρακίου όπου εκεί έγιναν επεισόδια.

Από την άλλη πλευρά, το όλο σκηνικό ήρθαν να συμπληρώσουν διάφορα κοινωνικό-πολιτικά παιχνίδια, ξεκινώντας από τους οργανωτές του 4ου Ε.Κ.Φ. και αναφερόμενος εδώ στο πολιτικό κόμμα του Συνασπισμού το οποίο άσκησε πιέσεις στη κυβέρνηση με αναληθείς δηλώσεις και κατηγορίες για την άμεση απονομή κατηγοριών και συνεπώς φυλάκισης στους συλληφθέντες του Φόρουμ της 6ης Μάη, οι οποίες όπως έμαθα αργότερα είπαν ότι ήταν ατυχείς δηλώσεις. Από την άλλη η κυβέρνηση, θέλοντας να εξυπηρετήσει τους δικούς της κοινωνικό-πολιτικούς σκοπούς, και συγκεκριμένα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, πετάει το μπαλάκι στο υπουργείο Δικαιοσύνης με δηλώσεις τύπου " εμείς τους πιάνουμε αλλά εσείς τους αφήνετε" και διάφορα Μ.Μ.Ε. έρχονται να συμπληρώσουν το όλο σκηνικό με πιέσεις για την απονομή κατηγοριών και της φυλάκισης των συλληφθέντων, αδιαφορώντας για την πραγματικότητα, θέλοντας να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους σκοπούς και συνεπώς της κυβέρνησης.

Έτσι, με αυτά και με αυτά και καθώς έχουμε βρεθεί έρμαια ενός κοινωνικό-πολιτικού παιχνιδιού, η ελληνική αστυνομία φορτώνοντάς μας ένα βουνό ανυπόστατες κατηγορίες μας στέλνει στον εισαγγελέα ο οποίος είναι γνωστός για θέματα τρομοκρατίας για να μας απαγγείλει τις τελικές κατηγορίες. Αυτός ήθελε να μας φορτώσει- και στους 17 συλληφθέντες της 6ης Μάη- με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, η οποία ύστερα από τις πιέσεις των δικηγόρων έπεσε για όλους εκτός, από όσο γνωρίζω, για εμένα και τους άλλους δύο προφυλακισμένους. Η ανακριτική διαδικασία η οποία ακολούθησε ήτανε εντελώς τυπική έως ανύπαρκτη. Τα είχανε όλα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους. Η ανακρίτρια έστρωσε τις δικογραφίες αδιαφορώντας για την πραγματικότητα. Χαρακτηριστικά στην δική μου περίπτωση, όταν της ανάφερα ότι οι κατηγορίες τις οποίες μου απέδωσαν οι αστυνομικοί είναι αναληθείς μου είπε ότι οι αστυνομικοί δεν λένε ψέματα. Έτσι με αυτά και με αυτά βρίσκομαι προφυλακισμένος, αντιμέτωπος με τις κατηγορίες για παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες, έκρηξη από την οποία μπορούσε να προκληθεί κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο κατά συρροή, εμπρησμός από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο κατά συρροή και για προμήθεια και κατοχή 50 εκρηκτικών βομβών.

Κάνοντας την πρώτη αίτηση αποφυλάκισης μου αυτή απορρίφθηκε, έχοντας γραφεί στην δικογραφία ότι "είναι χαρακτηριστικό ότι δεν μεταμελήθηκε για τις ενέργειες του οι οποίες χαρακτηρίζονται από βιαιότητα, θρασύτητα και προκλητικότητα. Κατά συνέπεια η προσωρινή του κράτηση είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να αποτραπεί από την τέλεση στο μέλλον παρόμοιας φύσεως αξιόποινων πράξεων", πράγματα αναληθή και κατασκευασμένα. Η ανακρίτρια αργότερα είπε, όπως έμαθα, ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για την αποφυλάκισή μου και ότι έπρεπε να είχε φυλακίσει και τους 17 συλληφθέντες γιατί την διασύρανε τα Μ.Μ.Ε., αφήνοντας να εννοηθούν οι διάφορες πιέσεις οι οποίες υπήρξαν. Έτσι με όλα αυτά, η αμερόληπτη δικαιοσύνη που δεν επηρεάζεται και οι μεθοδεύσεις του κράτους για ανεύρεση ενόχων έλαμψαν ακόμη μία φορά.

Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι μεγαλώνοντας και ζώντας σε ένα κόσμο όπου στο όνομα της ειρήνης και της δήθεν δημοκρατίας στην οποία μας έχουν βάλει να ζούμε και βλέποντας διαρκώς να εκμεταλλεύονται και να καταπατούνται ανθρώπινες αξίες και δικαιώματα από διάφορους κοινωνικό-πολιτικούς φορείς και τους κατασταλτικούς τους μηχανισμούς, αδιαφορώντας για το κοινωνικό καλό, η όλη αντιμετώπιση που είχα από τον κρατικό μηχανισμό από τη στιγμή που βρέθηκα σε μια τέτοια κατάσταση και όλα αυτά που περνάω μου είναι απολύτως φυσικά. Δεν περίμενα κάτι καλύτερο και ούτε περιμένω. Το μόνο που θα ήθελα να πω σε όλους αυτούς τους κύριους πολιτικούς εξουσιαστές και τους όποιους φορείς τους εξυπηρετούν είναι ότι σε αυτό τον κόσμο που ζούμε, ότι δίνεις παίρνεις.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους με βοήθησαν και μου συμπαραστάθηκαν και συνεχίζουν να συμπαραστέκονται. Ευχαριστώ πολύ.

Εχθές είχε την "Ανατροπή", όπου καλεσμένος του απροσδιόριστης ηλικίας δημοσιογράφου ήταν ο 60χρονος (59 κλεισμένα) υπουργός δημοσίας πάταξης (υδπ). Λίγο είδα στην αρχή γιατί με πήρε ο ύπνος από την ειλικρίνεια των προθέσεων. Μπήκα πριν λίγο στο site του πολυγραφότατου υδπ και αναπόφευκτα το μάτι μου έπεσε σε ένα από τα συγκλονιστικά κείμενα - παρεμβάσεις του με τίτλο "Η Αστυνομία σήμερα". Απομονώνω με θράσος την προτελευταία παράγραφο:

Δύο ακόμη ακροτελεύτια ζητήματα. Πρώτο, η επαγγελματική αλληλεγγύη πρέπει να εμπεδωθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Δηλαδή, η εσωτερική διοικητική λειτουργία, με την συνεργασία και όχι την αντιπαλότητα μεταξύ βαθμοφόρων και μη, η ιεραρχική σχέση και η πειθαρχία σε ένα, όλα πρέπει να κατατείνουν στην επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος. Εδώ εμφιλοχωρεί και η συζήτηση για την χρήση του όπλου (όχι μόνον του πυροβόλου, αλλά και του χημικού ή του απλού "κλομπ"). Ο νόμος έχει προβλέψεις. Η εφαρμογή των προβλέψεων περνάει μέσα από τα φίλτρα της συμπεριφοράς της πολιτικής καθώς και της υπηρεσιακής ηγεσίας. Με άλλα λόγια να μην μένει ακάλυπτος ο υπάλληλος από έλλειψη γενναιότητας (για να μην πούμε από δειλία) των φυσικών και πολιτικών προϊσταμένων του! Και δεύτερο (και τελευταίο), το επίδομα επικινδυνότητας. Η πολιτεία το χρωστάει. Εμείς έχουμε δεσμευθεί να το αναγνωρίσουμε και να το αποδώσουμε. Εννοείται, ότι η αναγνώριση και απόδοση αυτή αποσυνδέεται οπωσδήποτε από τις δυσμενείς δημοσιονομικά επιπτώσεις στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό!

Δεν μπορώ να σας βοηθήσω άλλο. Σας συμβουλεύω, όμως, να διαβάσετε και τα κείμενα "Δεν είναι η Αριστερά μόνον η παράταξη των θυμάτων" και "Χριστούγεννα" για να γουστάρετε...

Τα παραπάνω γράφτηκαν υπό τους ήχους των:

Saturday Looks Good To Me - Meet Me By The Water
The Kooks - Naive

Σχόλια:
Το αναφερόμενο άτομο έχει ξεκινήσει εδώ και 5 μέρες απεργία πείνας.Επίσης απεργία πείνας κάνει εδώ και 13 ημέρες και ένας άλλος κρατούμενος,συλληφθείς στην ίδια πορεία,ο οποίος μάλιστα βρίσκεται τώρα στο νοσοκομείο των φυλακών...
 
Άσχημη συμπεριφορά εναντίον φοιτητή

Δεν έχω λόγους ν’ αμφισβητήσω τα λεγόμενα του 24 χρονου φοιτητή για τη βάναυση συμπεριφορά των αστυνομικών εναντίον του, δεν ήμουν άλλωστε παρούσα στο συμβάν. Θα διαφωνήσω όμως ανοιχτά με τον τρόπο που γενικεύει τα συμπεράσματα αυτά και ανάγει απ’ αυτά γενική θεώρηση περί της αστυνομίας.
Που το στηρίζω αυτό;
Ξεκινώ με την παραδοχή ότι πάντα και παντού υπάρχουν καλοί ή κακοί άνθρωποι, ενσυνείδητοι ή ασυνείδητοι επαγγελματίες, ευυπόληπτοι ή ανυπόληπτοι πολίτες.
Ποιος με διαβεβαιώνει πως όσοι αστυνομικοί συμμετείχαν τη μέρα εκείνη στις συλλήψεις και προσαγωγές στη ΓΑΔΑ, δεν ήταν κακοί άνθρωποι, ασυνείδητοι επαγγελματίες ή ανυπόληπτοι πολίτες;
-Κανείς.
Στην Ελληνική Αστυνομία (ΕΑ) μόνο τα ΜΑΤ υπάρχουν;
Δίωξη Ναρκωτικών δεν υπάρχει;
Αντιτρομοκρατική υπηρεσία;
ΕΚΑΜ;
Δίωξη κοινού εγκλήματος;
Όλες υπάρχουν!
Και όλες έχουν πλειάδα επιτυχιών.
Γιατί να χρεωθούν – όλοι τους – κάτι για το οποίο δημιουργήθηκε από συγκεκριμένους συνάδελφους τους από διαφορετικό τμήμα;
Γιατί να θίγεται ολόκληρη η ΕΑ, το κράτος και η δημοκρατία ως θεσμός γενικά;
Θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί μεμονωμένο γεγονός ή έστω εξαίρεση απ’ τα συνιθησμένα.
Μεμονωμένο γεγονός γιατί είναι η μοναδική φορά που ακούω κάποιο παράπονο για αστυνομική βία από συγκεκριμένους αστυνομικούς..
Όταν ακούμε για εξιχνιάσεις δολοφονιών και κλοπών, συλλήψεις λαθρεμπόρων ναρκωτικών, τρομοκρατών κ.ά. συμπάσχουμε και συμπονούμε τους αστυνομικούς.
Τώρα όμως που υπέπεσαν σε σφάλμα ορισμένοι, κατηγορείται ολόκληρο το Σώμα;
Είναι ορθή η αντιμετώπιση αυτή;

Είναι βεβαία πρωτάκουστη η συμπεριφορά των αστυνομικών προς τον, εν λόγω, φοιτητή με τη γλαφυρότητα που παρουσιάζει στο κείμενό του. Θα μπορούσε, να είναι η εξαίρεση του κανόνα.
Η εξαίρεση είναι που επιβεβαιώνει τον κανόνα, όμως!

Είναι άσχημη και άδικη η συμπεριφορά της αστυνομίας κατ’ εκεινον,δεκτό με διαμαρτυρία μεν (βλ.πιο πάνω) αλλά δεκτό
Άδικη και η δικαιοσύνη, ΔΙΣ μάλιστα;
 
Και εσύ πώς γνωρίζεις οτι αυτά που αναφέρονται στην επιστολή είναι αληθή ; Απο που και ως που υιοθετείς πλήρως την άποψη του κατηγορούμενου , ο οποίος έχει κάθε συμφέρον να πεί ψέμματα προκειμένω να βγεί απο τη φυλακή ;

Προφανώς δεν μπορώ να γνωρίζω αν αυτά που γράφονται και αναδημοσιεύεις είναι αληθή (το τι έγινε θα το κρίνει η δικαιοσύνη όχι εγώ) , μου κάνει όμως πολύ μεγάλη εντύπωση το πόσο εύκολα υιοθέτησες την άποψη σου .

Πάντως επειδή βλέπω είσαι και πολύ δημοκράτης , κρίμα που δεν έχεις σχολιάσει ένα χόμπυ των "αντιεξουσιαστών" , δηλαδή το κάψιμο βιβλιοπωλείων . Να υποθέσω οτι δεν είδες την συγκεκριμένη είδηση στο Indymedia , οτι δεν σε αφορά ίσως το θέμα ή οτι δεν έχεις πάρει χαμπάρι τις επιθέσεις που έχουν γίνει σε διάφορα βιβλιοπωλεία απο φασίστες-"αντιεξουσιαστές" τον τελευταίο καιρό ;

ΥΓ : Το κείμενο "Δεν είναι η Αριστερά μόνον η παράταξη των θυμάτων" μπορεί να φαντάζει ακραίο , ωστόσο μετά τις εκδηλώσεις μνήμης* για τον ΔΣΕ (πχ απο το ΚΚΕ)γίνεται επίκαιρο .

* αλήθεια γιατί παρόμοιες εκδηλώσεις που διοργανώνονται απο την άλλη πλευρά χαρακτηρίζονται ως εκδηλώσεις μίσους ;
 
Καθυστερημένα σχόλια
για την paraskevi:
Δεν είναι μεμονωμένο γεγονός, είναι η συνήθης πρακτική.
για τον τελευταίο Anonymous:
Δε γνωρίζω αν τα της επιστολής είναι αληθή. Απλά τα πιστεύω και σε ρωτώ πώς εσύ ξέρεις ότι είναι αναληθή. Δε θυμάμαι κάπου να δήλωσα δημοκράτης. Δε θυμάμαι, επίσης, να δήλωσα υποστηρικτής του ΚΚΕ. Τέλος, προτιμώ να καίγονται ορισμένα τέτοια βιβλιοπωλεία, παρά οι εγκέφαλοι ορισμένων.
 
Δημοσίευση σχολίου



<< Κεντρική

This page is powered by Blogger. Isn't yours?