κρουαζιέρα θα σε πάω γιατί σε νοιάζομαι και σ' αγαπάω

14.12.07

 

Χωριό

Ο θείος έχει ένα μεγάλο σπίτι στο χωριό. Μαζί με την αυλή καλύπτει τα 2/3 του οικοπέδου. Το υπόλοιπο 1/3 έχει πολλές χρήσεις. Καταρχήν, φιλοξενεί τις αποθήκες. Η μεγάλη είναι φτιαγμένη με τσιμεντόλιθους. Τσίγκινη η στέγη. Οι άλλες φυτρώνουν ακανόνιστα σε διάφορα σημεία του οικοπέδου. Εκεί τους ήρθε, εκεί τις φτιάξανε. Πέτρες και νάιλον. Στο τσιμεντόστρωτο βάζει η φαμίλια τα οχήματα. Δύο ΙΧ, ένα αγροτικό, ένα τρακτέρ, μία καρότσα. Πιο πέρα, στα χώματα, δύο παρατημένα ΙΧ. Στα χώματα είναι και το κοτέτσι. Εκεί την περνάνε οι κότες και τα κοκόρια. Έχουν, μάλιστα, καταλάβει το πράσινο παρατημένο. Από κοντά τα κουνέλια κι ο σκύλος. Από κοντά και οι σωλήνες, οι μπαταρίες αυτοκινήτου, τα άδεια σακιά απ’ τα λιπάσματα, οι παλιές εφημερίδες, τα πλαστικά... όλα εκεί. Σύμφωνοι... οι γλάροι στα Λιόσια έχουν μεγαλύτερη ποικιλία. Ο θείος πήγε να ξεθάψει μία αντλία για το κρασί και μια μπαλαντέζα. Ένα από τα πέντε κοκόρια, το πιο ζόρικο, τον πήρε στο κυνήγι. Χρήσιμες οι γαλότσες. Απτόητος ο κόκορας, παρά τις κλοτσιές. ‘Γιατί δεν τον σφάζεις’ ρώτησε οργισμένα τη θεία. Τουλάχιστο δεν έκανε την ‘κότα’.
Φεύγοντας, η θεία μου έδωσε δέκα αβγά. ‘Είναι φρέσκα...’, μου είπε. ‘Τρώει η κόρη σου ή ακόμα όχι;’

Τα παραπάνω γράφτηκαν υπό τους ήχους του:

The Pigeon Detectives - I Found Out

Σχόλια:
Το χώμα μύριζε βροχή.Μικρά δάκρυα βροχής γλιστρούσαν απ΄τα φύλλα και λαμπύριζαν καθώς το δειλό φώς του ήλιου τα έλουζε.Πιο κάτω μια κόντολιγνη γιαγιά έκαιγε ξύλα μέσα στον πέτρινο φούρνο για να μαγειρέψει γεμιστά..και ντομάτες και πιπεριές,όλα απο τον κήπο,είχε και μελιτζάνες αλλά λίγες,δεν αρέσουν στον παππού.Την ησυχία διακόπτει ένα αγοράκι που καβάλα στο ποδήλατο του ,μ'έναν σκούφο στα μαλλιά και μια μπάλα ανάμεσα στα πόδια τρέχει να προλάβει πρώτο την χιλιοσκισμένη μπασκέτα του σχολείου.Εκεί όμως ήταν ήδη ο Φάνης..άργησε..
 
Χωρίς καμιά γκλαμουριά! Με την απλότητα που χαρακτηρίζει τους cool (με την καλή έννοια) ανθρώπους. Με μοναδικό γνώμονα την πρακτικότητα. Εκείνο όμως που με χαλάει όταν τριγυρίζω στην Ελλάδα και αντικρύζω τέτοιες καταστάσεις είναι η έλλειψη ομορφιάς (στο μάτι). Όσο αγνά και ανεπιτήδευτα κι αν είναι αυτά που πολύ ωραία περιέγραψες, δεν παύουν να μου φέρνουν στο νου μια μιζέρια, προερχόμενη από τη ζόρικη οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζει πολλά από αυτά τα μέρη. Είναι κρίμα που η πέτρα αντικαταστάθηκε από τους τσιμεντόλιθους, είναι κρίμα που τα κεραμίδια αντικαταστάθηκαν από το ελενίτ, είναι κρίμα που η κεραμική γλάστρα αντικαταστάθηκε από τα πλαστικά δοχεία. Τέλος, είναι κρίμα που η ζωή σε ένα τέτοιο μέρος αντικαταστάθηκε από τη ζωή στην αδηφάγα πόλη. "Γιατί δε φεύγεις, τότε", θα με ρωτήσεις. Και θα σου απαντήσω "Γιατί συνήθισα στην κοιλιά του τέρατος, τόσο πολύ που φοβάμαι να βγω".
 
Δημοσίευση σχολίου



<< Κεντρική

This page is powered by Blogger. Isn't yours?